Skip to main content
Doelgericht inspireren

Op gebakken lucht kun je niet groeien!

Groeien als persoon

Groeien in je job, je persoonlijkheid: het is topsport. Je moet continu fit zijn van lichaam én geest. Maar soms lukt dat niet. Soms sta je stil. Raak je niet meer vooruit. Een coach kan helpen. Maar opgelet.

Trap niet in de valkuil van de ‘gebakken lucht’. Zogenaamde experts die vaak in mooie theorieën en oeverloos blabla blijven steken. Hoe herken je een coach die jou effectief vooruithelpt? Die jou daadkracht geeft?

Op gebakken lucht kun je niet groeien!

Beloftes versus daadkracht

10 stappen naar geluk. Theoretische modellen. Filosoferen. Een luisterend oor. Allemaal goed en wel, maar het helpt je niet vooruit. Betalen voor een fitnessabonnement maakt je niet fit. Een podcast beluisteren over afvallen, smelt je kilo’s niet weg. En enkel praten met een coach over leiderschap brengt géén resultaat.

Een coach moet niet zeggen wat je moet doen. Hij moet samen met jou doen. Hij zet ‘daadkracht’ centraal. Durft je te confronteren met jezelf. Zodat je inzicht krijgt in je patronen en die kunt doorbreken. Dat kan alleen als je zelf in beweging komt. Als je in jezelf de motivatie vindt om je situatie te veranderen. Zodat je persoonlijk leiderschap opneemt over je eigen traject.

Vage raad versus heldere vragen
‘Als ik jou was, dan zou ik …’. Dat is het hem net. De coach kan jou niet zijn. Goed bedoelde raad is vaak een projectie van de eigen denkwereld, visie en angsten. En dat moet een coach nu net doorbreken.

‘Als je goede vragen stelt, moet je geen antwoorden zoeken.’ Het is een uitspraak van Michael Pilarczyk, succesvol coach en ondernemer. Een goede coach blijft daarom niet hangen in het ‘waarom’ van je huidige situatie. Hij moet je net losrukken uit je destructieve patronen. Je in beweging zetten. Net daarom mag een coach niet ‘jouw vriend’ zijn. Hij moet de confrontatie durven aangaan. Onbevangen. Er voor jou staan als dat nodig is, maar streng genoeg kunnen zijn als de situatie dat vereist. Inderdaad: zoals een topsportcoach.

Aspirine versus maatwerk
Inzicht in jezelf is belangrijk. Maar daar stopt het dus niet. Integendeel. Daar start het pas. Want een coach is geen wandelende aspirine die je voor even je problemen doet vergeten. Een magische formule bestaat niet. Dat kan ook niet. Iedereen is anders. Heeft andere patronen, andere ambities, andere drempels die hem of haar tegenhouden.

Een goede coach is zoveel meer dan een inspirator. Hij is ook een katalysator die maatwerk biedt om jou in beweging te krijgen. Niet met woorden, maar met acties. Zodat je jezelf conditioneert om effectief stappen te ondernemen in de richting van een helder doel. Zo zet je een proces in beweging. Een proces naar verandering. Naar groei.

Ervaringsdeskundige
Tot slot: het helpt als jouw coach wéét wat je doormaakt. Wanneer hij of zij ook ooit in die situatie heeft gestaan. Maar eruit is geklommen en zelf is beginnen te groeien. Dankzij een andere coach. Die geen gebakken lucht verkocht, maar hem of haar in beweging heeft gezet. Met actieplannen. Ontdek hier mijn verhaal >

Een gratis intake met een coach die ook ervaringsdeskundige is? Die geen beloftes biedt maar wel scherpe vragen stelt? Zodat je jouw doelen helder stelt en zelf actie onderneemt om te groeien? Neem nu contact >

Let's connect!
Let's talk...

Wil je persoonlijke knopen ontwarren of je leiderschapskwaliteiten aanscherpen? Mist jouw team wat focus en een gezonde ‘can do’-mentaliteit? Benieuwd of ik de juiste spreker ben voor jouw event? 

Contact

Registratienummer: DV.O243698 (opleiding)

Registratienummer: KDB000001921

Hoofdzetel en Praktijk Limburg
Opperstraat 231, 3850 Wijer (BE)

Praktijk Antwerpen
De Keyserlei, 2018 Antwerpen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | 011/93 00 30